BKD

Manchester Museum, The Study

Bespoke furniture, traditional materials and contemporary cabinets of curiosity: BKD transformed part of Manchester Museum’s historic Alfred Waterhouse building.

Manchester Museum, part of The University of Manchester and the largest university museum in the UK, opened The Study in September 2015. A reworking of the entire top floor of its historic Grade II*-listed building, was been reimagined by BKD as a space designed to spark wonder, curiosity and a passion for research in all of its visitors.

The Study is made up of three parts: a research space, filled with tools, resources and curious objects taken from the museum’s four million object-strong collection; an expanded collections study centre, designed for in-depth research; and an exhibitions gallery. It sits inside the 1885 building originally designed by celebrated Victorian architect, Alfred Waterhouse. Now, what was formerly an uninviting space has been opened up, new roof lights and windows installed and original features, such as ebony-black display cases that cluster around a central atrium, painstakingly restored.

Client Manchester Museum

LocationManchester

Date2015