BKD

The Basement

Given the brief of making ‘a Haçienda for kids’ which would feel more like a club than a classroom, BKD master-planned three galleries, a multifunctional space, a shop and a toilet block in the basement of London’s Science Museum. The key to the project was the introduction of ‘terraces’, a device for processing a number of school parties simultaneously. Children can enjoy talks and performances, eat lunch, and relax, whilst accompanying adults oversee the activities from raised seating. BKD turned the building itself into a site for investigation, cutting various-height holes through walls and floors to reveal structure, energy systems and recycling processes. Bold graphic devices were used to appeal to children of all ages, and a trail of giant ‘discarded objects’ inlaid into the lino flooring by artist Tim Head provided the space with another layer of interest.

Client National Museum of Science and Industry (NMSI)

LocationLondon

Date1995

Awards D&AD Silver Award, Environmental Design Category For the Most
Outstanding Non-Retail Interior
Design Council Award in recognition of D&AD Silver Award
Winner - Public and Reception, FX The Sit95 Seating in Practice Awards