BKD

The Public

The Public is a vibrant, purpose-built venue and gallery space designed by architects Will Alsop and Julian Flannery. It houses an exciting mix of creative and community activities and has played a key role in the ongoing regeneration of West Bromwich. BKD was commissioned to design The Public’s extensive gallery space, which covers approximately a third of the building’s overall interior.

Working closely with a group of visual artists, BKD created a striking and truly interactive environment designed to appeal to all ages. Digital artworks were integrated through a landscape of steel trees, each of which housed its own interactive device. As visitors move from the main gallery space to the ground floor, they pass by a series of intriguing artworks inspired by flowing water, as well as a giant digital waterfall which cascades through the different levels of the ramp connecting the space. This leads to a series of editing stations where visitors can download the unique piece of artwork that they have created along the way.

The Public website

Client Sandwell Council

LocationWest Bromwich

Date2009